İdeolojiler Ve Teoriler – Nedim Bal / 2021 Mayıs / 102. Sayı
Yetimlere ve bakıma muhtaç çocuklara yönelik çalışmalar yapan uluslararası Hristiyan yardım kuruluşlarından bazıları şunlardır:
Christian Alliance for Orphan/CAFO (Yetimler İçin Hristiyan İttifakı)
180’den fazla Hristiyan kurumu kiliseler ortaklığında birleştiren bir çatı kuruluş olan CAFO, 2004 yılında farklı disiplinlerden misyoner Hristiyanların bir araya gelmesi ile oluşturulmuştur.
Yetimlere ve yardıma muhtaç çocuklara yönelik çalışmalarda bulunan CAFO, üye ve partner kuruluşlarla beraber dünyanın birçok bölgesinde misyonerlik faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kurumun istatistiklerinde verilen bilgiler misyonerlik çalışmalarının boyutlarını ortaya koyması açısından oldukça dikkat çekicidir. Buna göre sadece CAFO’ya üye, Çin’de faaliyet gösteren 23 misyoner kurum vardır. Aynı şekilde Afrika kıtasında batıda Liberya’da 16, doğuda Etiyopya’da 18, Tanzanya’da 14, Hindistan’da 40 CAFO üyesi misyoner kurum yetimlere yönelik çalışmalar yapmaktadır.
CAFO’nun dünya yetimleri hakkında ortaya koyduğu istatistikler ise şöyledir: Dünya çapında toplam yetim çocuk sayısı: 150 milyon… Son 10 yılda evlat edinme yoluyla Amerika’ya getirilen çocuk sayısı ise 179.719’dur.
CAFO tarafından organize edilen bütün yardım ve kalkındırma programlarında dinî öğretilerin ve kilisenin merkezî bir rol üstlenmesi, Hristiyan misyoner kurumların bireysel ve kolektif olarak uyguladıkları bir metottur. Örneğin yetimhane ve bakım evlerinden yaş sınırı sebebiyle ayrılmak zorunda kalan çocukları ayakları üzerinde durabilen yetişkin bir birey olarak topluma kazandırma adı altında mesleki eğitimler verilmektedir. Bu meslek edindirme faaliyetleri esnasında birey üzerindeki himaye, ilgi ve yakın takip daha da artırılarak misyonerlik çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir.
CAFO Zirvesi olarak adlandırılan yıllık toplantılarda ise dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen koruyucu aileler, evlat edinmiş aileler, dinî liderler, sivil toplum kuruluşu çalışanları, gönüllüler ve girişimcilerin katılımlarıyla yetimlere yönelik yardım faaliyetlerinin iyileştirilmesi için planlamalar yapılmaktadır.
SOS Children Çocuk Köyleri
1949 yılında 2. Dünya Savaşı’nda yetim kalan çocuklar için Avusturya’da bir yetim köyü inşa edilmesi ile faaliyetlerine başlayan SOS Children kurumu, 1970’lerden itibaren dünyaya açılarak 500’den fazla çocuk köyü inşa etmiştir. Bugün çeşitli programlar vesilesiyle 1,2 milyon çocuk ve yetişkinle temas halindedir.
Bu kuruluş 1991 yılından beri Arnavutköy Bolluca’da 52 dönüm içinde 12 villada 120 çocuğu himaye etmektedir. Yine İzmir Urla’da 27 dönüm içinde Korucu Çocuk Köyü olarak faaliyet göstermektedirler. Aynı şekilde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bir SOS Çocuk Köyü bulunmaktadır. Siyasi, sanat, akademi ve iş dünyasından tanıdık birçok isim bu işin finansörü veya gönüllüsü yahut resmi yöneticisi olarak maddi ve manevi destek vermektedirler.
Türkiye’deki tepkiler üzerine SOS Çocuk Köyü, Koruncuk olarak isim değiştirmiştir.
World Without Orphans (Yetimsiz Bir Dünya)
Kısa adı WWO olan bu misyoner kuruluş kendisini “Her çocuğun sevgi dolu kalıcı bir aile ile kutsal babasını bilerek büyümesi için global bir hareket” olarak tanımlamaktadır. Aynı zamanda “Tanrı bizi evlat edindi. O babasızların Babası’dır.” sloganıyla yetim çocukların evlat edinilmesi projesine öncülük etmektedir.
West Afrika Without Orphans, Batı Afrika’da rahiplerin teşviki ile yerli Hristiyanların yetim evlat edinmelerinin yaygınlaştırılmasını sağlamayı hedeflemektedir. Aynı şekilde dinî tebliğin yasak olduğu Tacikistan gibi ülkelerde mesleki eğitim ve yetenek kazandırma programları adı altında misyonerlik faaliyetlerini sürdürmektedirler.
Dünya genelinde 60 ülkeden 450 Hristiyan din adamının katılımıyla 2016 yılının şubat ayında gerçekleştirilen ‘Global Forum’ da katılımcılar; “savaşlar, yoksulluk ve afetler sebebiyle mağdur olan çocukları evlat edinmenin onları sadece maruz kaldıkları fiziksel zor şartlardan kurtarmak maksatlı olmadığını aynı zamanda Tanrı’yı tanıtarak ve İncil’in öğretilerini benimseterek yetimlerin ilahî kurtuluşa ermelerini de sağlamayı” amaçladıklarını vurgulamışlardır.
World Vision (Dünya Vizyonu)
1950 yılında kurulan Hristiyan Evanjelik yardım kuruluşu olan World Vision, 100 kadar ülkede yardım faaliyetleri yürütmektedir. İnsani yardım, kalkınma ve insan hakları savunuculuğu gibi programlar üstlenen kurum, çalışmalarını Hristiyanlık inancı üzerine bina etmektedir. Misyon olarak Yuhanna İncili’nde geçen “Bense insanlar bol yaşama sahip olsunlar diye geldim.” ayetini benimseyen kurum, İsa Mesih’in izinden giderek yardıma muhtaçların ve yoksulların yanında olmak gibi amaçları olduğunu belirtmektedir.
Faaliyetlerinin çocuklar üzerine yoğunlaştığını yıllık raporlarından öğrendiğimiz kurum, 4,2 milyon çocuğa sponsor olduğunu, tertip ettiği kalkınma programları ile 62 milyon çocuğa fayda sağladığını ifade etmektedir. %60’ını çocukların oluşturduğu 8 milyon insana beslenme yardımı yapan World Vision, ayrıca sağlık alanında da büyük kitlelere ulaşmaktadır. Hristiyan inancını savunduğunu açıkça ifade eden kurum, ayrıca yardım faaliyetlerinde yerel Hristiyan gruplardan da yardım almaktadır.
Dünyanın çeşitli bölgelerinde 13.000’den fazla kilise ile birlikte çalışan kurum, 25.000’den fazla Hristiyan din adamına insani yardım alanında eğitim vererek istihdam sağlamaktadır.
Ayrıca 4,6 milyon çocuk ve gencin kilise merkezli rehabilitasyon programlarına katıldığı ifade edilmektedir.
Compassion (Merhamet)
1952 yılında kurulan misyoner kimlikli Hristiyan yardım derneği Compassion, çalışmalarını çocuk sponsorluğu konusunda yoğunlaştırmıştır. Dünya çapında toplam 26 ülkede faaliyet gösteren kurumun 1,8 milyon çocuğa sponsor olduğu belirtilmektedir. Sponsorluk faaliyetlerinin merkezinde kiliseler bulunduğu için uluslararası alanda 7.000 kilise ile partner olarak çalışmaktadır. Ayrıca 657 milyon dolar bütçesi olan Compassion, 158.000 çocuk ve anneye İsa Mesih’in mesajını ulaştırdığını ifade etmektedir.
Compassion, Hristiyan kurumlar arasında en prestijli kurumlardan biridir. Kanada ve İsviçre gibi ülkeler tarafından da resmî olarak desteklenen Compassion kurumu, Afrika’da Burkina Faso, Etiyopya, Gana, Kenya, Ruanda, Tanzanya, Togo, Uganda; Asya’da Bangladeş, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Sri Lanka da yetim çocuk sponsorluğu faaliyetleri yürütmektedir. Çocuk sponsorluğunda kurumun üç aşamalı bir operasyonu mevcuttur. Kısaca bu aşamalar; çocuk ve anne sağlığı, mali yardım ve eğitim… Bu üç aşamada da kiliseler, din adamları ve Hristiyan gönüllüler aktif rol almaktadır.
World Orphans (Dünya Yetimleri)
1993 yılında yetimlerin bakımı için Amerikalı Evanjelik Hristiyan bir grup tarafından kurulmuştur. Kuruluş, kiliselerin rolünü ve çalışmalarını artırarak ve genişleterek Ev Merkezli Bakım projesini desteklemiştir. Yetim çocukların bakımı için Hristiyan ailelerin ve din adamlarının kendi evlerinde koruyucu aile olarak hizmet sunmasının gerekliliğini vurgulamaktadır.
25’ten fazla ülkede kiliselerin iş birliği ile çalışmalar yürütmektedir. Kiliseler aracılığıyla belirlenen yetim çocuklar gönüllü ailelerin yanına yerleştirilmektedir. Bu çocukların yiyecek, okul gibi masrafları kurum tarafından üstlenilmektedir. Çocukların psikolojik ve manevi ihtiyaçları ise yerel kiliseler ve gönüllü Hristiyanların çalışmaları ile karşılanmaktadır. Kurum bu şekilde dünyanın çeşitli bölgelerinde Hristiyan inancının yaygınlaşması için misyonerlik çalışmaları yürütmektedir. Hristiyanlığın yaygın olmadığı bölgelerde veya dinî tebliğ yapmanın hukuki olarak yasak olduğu ülkelerde Hristiyan gönüllüler tarafından yetim çocuklara yönelik gerçekleştirilen yardım faaliyetleri bahanesiyle ülkelerdeki Hristiyan nüfusun artışı sağlanmaktadır. Irak, Etiyopya, Guatemala, Haiti, Hindistan, Çin, Kenya, Nikaragua, Ruanda, Güney Afrika Cumhuriyeti, Uganda World Orphans kurumunun çalışma yaptığı ülkelerden bazılarıdır.
Engineering Ministries International/EMI
1982 yılında Amerikalı Hristiyan mühendisler tarafından kurulmuştur. Kendi istatistikleri arasında yer alan bölgesel Evanjelik Hristiyan nüfus bilgileri şöyledir: Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da toplam 576 milyon nüfusun %1,4’ü olan 8,4 milyon Evanjelik Hristiyan bulunmaktadır. Sahra Altı Afrikası’nda toplam 750 milyon nüfusun %20,4’ü olan 145 milyondan fazla Evanjelik Hristiyan bulunmaktadır. Pasifik bölgesinde toplam 614 milyon nüfusun %5,6’sı olan 36 milyon Evanjelik Hristiyan bulunmaktadır. Doğu Asya bölgesinde toplam 1 milyar 567 milyon nüfusun %5,7’si olan 86 milyon Evanjelik Hristiyan bulunmaktadır. Rusya ve Orta Asya bölgesinde toplam 294 milyon nüfusun %0,99’u olan 3 milyon Evanjelik Hristiyan bulunmaktadır.
Samaritan’s Purse
İsmini İncil’de bir hikâyede İsa Mesih’in “Komşunu kendin gibi sev.” öğretisinde geçen Samiriyeli kelimesinden almış olan bu kurum, 1970 yılında World Vision’in kurucusu olan Bob Pierce tarafından kurulmuştur. Bugün 100’den fazla ülkede yardım faaliyetleri yürüten Samaritan’s Purse’un 20 ülkede resmî ofisi bulunmaktadır. Kurum savaş sebebiyle ortaya çıkan mağduriyetlerin giderilmesini bahane göstererek Somali, Ruanda, Sudan, Kosova, Afganistan, Irak gibi ülkelerde sağlık yardımları yapmıştır. Liberya ve Batı Afrika’da da sağlık adı altında birçok çalışmalar yapmaktadırlar. Samaritan’s Purse’un yöneticisi koyu bir Evanjelik Hristiyan olan Billy Graham’ın oğlu Franklin Graham’dır. Graham 2003 yılında “İslam dininin çok kötü ve zararlı” olduğunu söylemiş ve bu sözleri Müslümanların tepkisini çekmiştir. Kurum, Graham’a yöneltilen eleştirilere karşılık Samaritan’s Purse tarafından Irak’ta sürdürülen yardım faaliyetlerini örnek göstererek oluşan tepkileri yumuşatmaya çalışmıştır. El Salvador depreminden sonra bölgeye yardım götüren Samaritan’s Purse hakkında yardım dağıtırken mağdurlara Hristiyan ibadetlerine katılma şartı uyguladığı şeklinde şikâyetler resmi kayıtlara geçmiştir.
Purse grubu hâlihazırda Suriye’den kaçan ve Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mülteciler için Makedonya, Yunanistan ve Hırvatistan’da yiyecek ve sağlık yardımları yapmaktadır. Bütün faaliyetlerin İsa Mesih adına yapıldığını ve İsa Mesih sevgisinin aşılanmaya çalışıldığını kurumun resmî ifadelerinde görmek mümkündür.
Hristiyan kurumların bireysel ve kolektif olarak yetim çalışmalarında oldukça aktif oldukları ve bu çalışmaların sponsorluk ve evlat edinme şeklinde organize edildiği söylenebilir. Kiliselerin, yardım faaliyetleri ve yetim çalışmalarında merkezî bir rol üstlenmesi ile hemen her Hristiyan grubun birçok bölgede çalışmalar yaptığı görülmektedir.
Hristiyan kurumlar arasında misyonerlik faaliyetleri ve yetimlere yönelik çalışmalar incelendiğinde bu ikisi arasında son yıllarda artarak devam eden bir iş birliği olduğu görülmektedir. Birçok yardım kuruluşu amaçları çerçevesinde birleşmiş küçük Hristiyan gruplardan oluşmaktadır. Yerel kiliselerin yardım faaliyetleri ile olan irtibatları ve yetim çocukların seçilerek misyoner sisteme dâhil edilmesi gibi konularda birlikte hareket etmektedirler. Bu kurumlar imkânları kısıtlı olan ailelerin çocukları ile ailesini kaybetmiş yetim çocukları Hristiyanlaştırarak misyonerlerin kurduğu sisteme dâhil etmektedirler.
Yetim ve bakıma muhtaç çocukların mağduriyetlerini kullanan misyonerlerin özellikle eğitim alanında birçok faaliyet yürüttüğü bilinmektedir. Pek çok bölgede okulların neredeyse tamamı sadece misyoner kurumlar tarafından inşa edilip desteklenmekte ve buralardaki öğretmenlerin görevlendirilmesi yine misyoner amaçlarla yapılmaktadır.
Misyonerlerin Çocuklara Yönelik Çalışmalarında Kullandıkları Metotlar
Eğitim Kurumları: Eğitim alanında hassasiyet gösteren misyoner gruplar yerli halk içerisindeki kimsesiz çocukları seçip onları Hristiyan okullarında dinî eğitime tabi tutarak bölgelerde Hristiyanlığın tohumunu atmaktadır. Yoksul ve yardıma muhtaç bölgelerde misyonerlerin kurduğu okulların eğitim kalitesi diğer okullardan daha iyi olduğu için buralardan mezun olan çocuklar kendi toplumlarında daha avantajlı hale gelmektedir. Mağduriyetler sebebiyle başka seçeneği olmayan çocuklar ve aileler bu şekilde Hristiyan misyonerler tarafından baskı altına alınmaktadır.
Burs Çalışmaları: Birçok misyoner kurum az gelişmiş ülkelerdeki çocukların eğitimi için burs imkânı sağlamaktadır. Bu burslarla belirli bir kuruma bağlanan öğrenciler, eğitim hayatları boyunca bu kurumlar tarafından yönlendirilmektedir. Burs benzeri finansal yardımlar karşılığında çocukların ve öğrencilerin bazı faaliyetlere katılmaları istenmektedir.
Yardım Faaliyetleri: Ailesi veya çevresindeki ihtiyaç sahibi kimseler Hristiyan misyonerler tarafından yardım görmüş çocuklar bu kurumlara karşı sempati duyarak daha fazla duygusal yakınlık kurmaktadır. Misyonerlerin bu şekilde kendilerini sevdirdiği çocukların Hristiyanlık mesajını kabul etmesi de kolaylaşmaktadır.
Evlat Edinme: Özellikle 19. ve 20. yüzyılda yaygın olan evlat edinme pratiği birçok konuda problemli olduğu için bir dönem ülkeler tarafından yasaklanmış olsa da birçok misyoner kurum tarafından halen kullanılmaktadır. Özellikle uluslararası evlat edinme hukuki olarak zor hatta imkânsız olmasına rağmen, misyoner kurumlar meşru olmayan birçok uygulama ile evlat edindirme çalışmalarında bulunmaktadır. Her ülkenin farklı bir hukuki düzenlemesi olsa da Hristiyanlar evlat edinme konusunda dinî bir dayanak olarak “Tanrı’nın İsa Mesih’i evlat edindiği gibi aynı şekilde zor durumda olan çocukların da evlat edinilerek kurtarılması” inancıyla hareket etmektedirler.
Yetimhaneler: Ailesini kaybetmiş ve bakıma muhtaç çocuklar için inşa edilen yetimhaneler, misyonerlerin çalışma alanlarından bir diğerini oluşturmaktadır. Devletlerin yetimhane projelerine sıcak baktığı veya bakıma muhtaç çocuklar için yetimhaneden başka bir alternatif olmadığı durumlarda misyoner kurumlar devreye girerek bu tür çalışmalar yapmaktadır.
İki Yüzlüler! Zulmün Sebebi Sizsiniz!
Yüzyıllardır Afrika’nın yer altı ve yer üstü kaynaklarını sömüren, halkları fakirleştirip köle edinen, savaşlar çıkarıp korkunç katliamlara imza atan, yüzbinlerce çocuğu yetim ve kimsesiz bırakan emperyalist Hristiyan devletlerdir. Aynı şekilde kendi mutluluğu ve refahı için Ortadoğu’nun petrollerine çöken, her türlü fitne ve fesatla kardeşi kardeşe kırdıran, sayısız savaşlar çıkarıp ülkeleri işgal ederek korkunç katliamlar yapan, yüzbinlerce çocuğu yetim ve kimsesiz bırakan yine emperyalist Hristiyan devletlerdir. Asya ve güney Amerika’daki kargaşa ve katliamların da baş sorumlusu yine emperyalist Hristiyan devletlerdir.
Bu haçlı tohumu emperyalist Hristiyan devletler; yaktıkları, yıktıkları, sömürdükleri, fakirleştirdikleri, yok ettikleri ülkelere misyoner örgütlerin çatısı altındaki yardım, eğitim ve sağlık kuruluşlarıyla sanki bir kurtarıcı gibi giderek “Sizi düştüğünüz bu kötü durumdan kurtarmaya geldik.” diyebilecek kadar ikiyüzlü ve alçaktırlar.
Müslümanlar olarak şunu iyi bilmeliyiz ki; bunlar melek görünümlü şeytanlardır. Bunlar yeryüzünde kargaşa çıkaranlardır. Bunlar nesilleri ve gıdayı bozanlardır. Bunlar havayı, suyu ve toprağı zehirleyenlerdir. Bunlar; Allah’ın mülkünde Allah’ın hükümlerine başkaldıran, kargaşa çıkaran ve ilahi düzeni bozan gerçek teröristlerdir.
“Onlara ‘Yeryüzünde düzeni bozmayın.’ dendiği zaman onlar ‘Hayır! Biz sadece ıslah edicileriz/düzelticileriz.’ derler… (Ey Müslümanlar) dikkat edin onlar kesinlikle bozguncuların ta kendileridir.” (Bakara, 11-12)
-Devam edecek-