Leylekler Neden ‘ V ‘ Şeklinde Uçarlar?

Serbest Köşe – M. Tarık Sarıküçük / 2013 Aralık / 13. Sayı

“V” şeklinde uçulduğunda, uçan her kuş kanat çırptığında, arkasındaki kuş için onu kaldıran bir hava akımı oluşturmaktadır. Böylece “V” şeklinde uçan bir leylek grubu, birbirlerinin kanat çırpışlar sonucu ortaya çıkan hava akımını kullanarak uçuş menzillerini% 70 oranında uzatabiliyorlar. Diğer bir deyişle, tek başına gidebilecekleri maksimum yolu grup halinde neredeyse ikiye katlıyorlar.

Kıssadan Hisse: Belli bir hedefi olan ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar, hedeflerine topluluk ve cemaat olma haliyle daha kolay ve çabuk erişirler.

Bir leylek, “V” grubundan çıktığı anda uçmakta güçlük çekmektedir. Çünkü diğer kuşların yarattığı hava akımının dışında kalmış oluyor. Bunun sonucunda, genellikle gruba geri dönüyor ve yoluna grupla devam ediyor.

“V” grubunun başında giden leylek hiç bir hava akımından yararlanamamaktadır. Bu yüzden diğerlerine oranla daha çabuk yorulmaktadır. Bu yüzden lider leylek belirli bir zaman sonra, en arkaya geçmekte ve bu defa hemen arkasındaki leylek lider konumuna geçiyor. Bu değişim sürekli yapılıyor; böylece her leylek grubun her noktasında yer almış oluyor.

Kıssadan Hisse: Her iş, yeri ve zamanı geldiğinde başkasına bırakılmayı gerektirir.